Ads Header

Tuesday, 2 August 2011

tutorial : Bondaweb tape

Mula2 mestilah panaskan iron yer...
Lepas tu letak tape kat permukaan yg nak ditampal macam ni
tak berapa jelas yer tape nya? peratikan betul2 atas love felt hijau tu...tape yg agak clear warnanya...
Lepas tu terbalikkan felt atas fabric, then iron sampai melekat
Fokus dekat felt yer abaikan iron saya yg buruk itu dan tangan saya tu... (mak aii berdebunyer iron ku... maklumlar dah dekat 20 tahun iron tu since saya sekolah rendah yer...)
Lepas tu bila dah lekat felt, terbalikkan fabric n iron belah belakang pula yer... kena lama sket bagi kuat dan kukuh lekatnyer tu...
Nampakkan bayang2 felt tadi kat bawah fabric polka dot tu...Lepas tu agak2 macam dah pueh hati terbalikkan balik ke permukaan felt tadi dan iron lagi utk final touch...
Tadaaa.... dah siap.... saya selitkan fabric tu dekat drawer plastik murahan saya yer bagi menunjukkan felt itu tidak jatuh...
Ok, Tape ni sesuai untuk melekatkan apa2 jenis fabric, applique, bentuk2 felt, lencana sekolah atau apa2 yg boleh di'iron'.  Sesuai bagi yg hendak jimatkan masa menjahit kerana tak sampai 3 minit tutorial yg saya buat ni... dan saya juga dah try basuh fabric ni dan ianyer tak tertanggal (kecuali sengaja gatal tangan sekuat hati cuba tanggalkan maka ia tertanggal lar tapi mau koyak felt tu...)
OK geng selamat mencuba....

8 comments:

Cahaya Qaseh said...

guna tape pe??

nagenbutik&kraf said...

Cahaya Qaseh : tape ni bila iron dia akan cair untuk melekatkan fabric

Cahaya Qaseh said...

mne nk dapatkn tape tu??kalo buat utk hiasakn kt pillow mesti sng keje..hihi..

nagenbutik&kraf said...

betul tu, saya boleh tolong belikan 1 gulung RM1.50 (10meter)

nagenbutik&kraf said...

dalam perkataan RINGGIT MALAYSIA SATU DAN LIMA PULUH SEN sahaja (nampak macam seratus lima puluh plak...)

tney@sunflower said...

wah best lar.. nak jugak buleh..

nagenbutik said...

tney@sunflower,
boleh dear just fill-in order foam

Anonymous said...

kalau guna tape ni utk lekatkan felt atas felt, melekat x? ke kene gna glue jgk? glue tu bape harga?

Post a Comment

pages

free advertisement

sIla tinGgalKan lInk aNda

nagenbutik

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

jOm fOllOw

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...